Marco van Liere

‘Onze Milka koeien zijn gewend aan de wandelaars. Als je ze roept, dan komen ze snel naar je toe’.

Marco heeft een biologisch melkveebedrijf met 95 koeien. Naast pachtgrond in landgoed de Utrecht heeft Marco ook wat grond bij het Spruitenstroompje en bij het Helsbroek aan de andere kant van de snelweg. De percelen bij het Spruitenstroompje leveren weinig bruikbaar stro op voor Marco. Het meeste gaat naar het geitenbedrijf van Anton. Marco heeft zelf genoeg kwalitatief beter stro. Hij haalt wel hooi bij het Spruitenstroompje en bij het Helsbroek vandaan. Dit is vooral goed voor drachtige pinken, want die hebben nog niet zo veel nodig.

De ‘Fleckviehkoeien van Marco, de zogenaamde Milka koeien, doen het goed op het voedselarmere hooi. ‘Ze stellen geen hoge eisen’. Beweiden gaat goed, de koeien hebben een groot stuk grond. Het slechte gras en riet laten ze staan. En het voorjaarshooi is prima voor een goede spijsvertering.

Zijn Milka koeien zijn gewend aan de wandelaars. Als je ze roept, dan komen ze snel naar je toe. Ook zitten er heel veel ooievaars in de buurt. Wat minder leuk is dat wandelaars soms het hek open laten en de koeien soms uitbreken.. Ook maaien de rupsmaaiers de draad nog weleens kapot, omdat deze heel moeilijk te is zien zijn in het dichte riet.

Marco hoopt dat er in de toekomst, als het land meer verschraald is, beter gras met kruiden gaat groeien. Dat vinden de koeien lekkerder. Maar wil je meer kruiden, dan zal er vaker gemaaid moeten worden. In lang gras krijgen kruiden geen kans om te groeien ‘’Misschien kunnen de percelen aan de rand van het gebied in de toekomst vaker gemaaid worden. Er zitten daar minder vogels.’ Daarnaast is de biezengroei nog een probleem. Kalk zou kunnen helpen om de groei van biezen, hout en riet te verminderen.

 

Hilverboeren

Een unieke samenwerking tussen ondernemende boeren, Staatsbosbeheer en de Provincie Noord-Brabant.

Contact
Natuurpoort Reuselhoeve
Heizenschedijk 1
5066 PL Moergestel
info@reuselhoeve.nl 013 - 513 60 31
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van bijzondere ontwikkelingen in het natuurgebied.
Velden met * zijn verplichte velden